Minilex - Lakipuhelin

Hallintopäätöksen varsinainen itseoikaisu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Varsinaisella itseoikaisulla tarkoitetaan päätöksen asiavirheen korjaamista. Asiavirheellä tarkoitetaan päätöksenteon perusteena olevien selvitysten tai oikeudellisten perusteiden selvää virheellisyyttä tai ilmeistä puutteellisuutta.

Viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen tai ilmeisen väärään lain soveltamiseen, taikka päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe. Päätös voidaan korjata asianosaisen eduksi tai vahingoksi. Päätöksen korjaaminen asianosaisen vahingoksi edellyttää, että asianosainen suostuu päätöksen korjaamiseen. Asianosaisen suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos virhe on ilmeinen ja se on aiheutunut asianosaisen omasta menettelystä.
Viranomainen voi ratkaista asian uudelleen myös tilanteessa, jossa asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen. Tällöin päätöstä ei saa korjata asianosaisen vahingoksi. Päätös voidaan siis korjata ainoastaan asianosaisen eduksi, jos päätös on uuden selvityksen valossa virheellinen.

Varsinaisen itseoikaisun voi panna vireille sekä asianosainen että viranomainen. Aloite on tehtävä tai vaatimus virheen korjaamiseksi on esitettävä viiden vuoden kuluessa päätöksen tekemisestä. Vaikka asianosainen tekisi valituksen päätöksestä, on viranomaisella siis kuitenkin oikeus yhtä aikaa oikaista päätöksessä oleva virhe. Jos kuitenkin valitus on tehty, on tästä ilmoitettava sille, joka asiaa käsittelee. Varsinaista itseoikaisua pidetään yleisesti nopeampana ja yksinkertaisempana menettelynä verrattuna valituksella tapahtuvaan muutoksenhakuun. Tämän johdosta se on tavallisesti ensisijainen keino saada virheellinen päätös oikaistua. Viranomaisen ei kuitenkaan ole varsinaisen itseoikaisun johdosta pakko korjata päätöksessä olevaa asiavirhettä. Asiavirheen korjaaminen tässä menettelyssä edellyttää, että asia käsitellään uudelleen ja asiassa annetaan uusi päätös. Asiavirheen korjaamisesta on tehtävä merkintä alkuperäisen päätöksen taltiokappaleeseen tai viranomaisen käytössä olevaan tietojärjestelmään. Uusi tai korjattu toimituskirja on annettava asianosaiselle maksutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]