Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeustestamentti ja kuolinpesä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat määräävät kuolinpesän omaisuudesta. Tämän vuoksi on merkityksellistä, onko hallintaoikeustestamentin saaja pesän osakas ja miten hallintaoikeustestamentti rajoittaa kuolinpesän toimintaa. Testamentin saajan osakasasema määräytyy testamenttityypin mukaan.

Testamentin saaja on kuolinpesän osakas ja kuuluu siten kuolinpesän hallintoon, jos kyseessä on yleistestamentti. Yleistestamentti tarkoittaa jälkisäädöstä, jolla perittävä testamenttaa jollekulle 1) koko jäämistön, 2) määräosan siitä tai 3) sen, mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen jää jäljelle. Hallintaoikeustestamentti ei ole yleistestamentti, vaan erityisjälkisäädös eli legaatti. Sillä annetaan testamentin saajalle käyttö- tai hallintaoikeus johonkin kuolinpesään kuuluvaan omaisuuserään. Hallintaoikeustestamentin saaja ei siten ole kuolinpesän osakas.

Hallintaoikeustestamentin saajan hyväksi tehty määräys tulee voimaan, kun testamentti on lainvoimainen. Tällöin pesän osakkaiden on luovutettava omaisuus testamentin saajan haltuun. Osakkaiden hallinto jatkuu testamentin rajoittamana. Hallintaoikeustestamentti rajoittaa pesän osakkaita mm. siten, että sen saajalla on oikeus käyttää hallinta- tai käyttöoikeuden kohteena olevaa omaisuutta sekä saada sen tuotto. Omistajilla on eräänlainen ”odotusoikeus”, eli he eivät saa luopua omaisuudesta taikka pantata sitä ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta. He myös luonnollisesti saavat omaisuuden hallintaansa vasta käyttöoikeustestamentin saajan oikeuden lakattua. Se voi tapahtua joko hänen kuoltuaan, jos kyse on elinikäisestä testamentista tai määräajan jälkeen, jos käyttöoikeus on testamentattu määräajaksi. Lisäksi on olemassa hallintaoikeustestamenttiin liittyviä säännöksiä, jotka liittyvät mm. sen täytäntöönpantavuuteen sekä sen huomioimiseen osituksessa, perintöverotuksessa ja ulosmittauksessa.

Jos hallinta- tai käyttöoikeustestamentin vaikutus kuolinpesän hallintoon arveluttaa, on hyvä ottaa yhteys lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]