Minilex - Lakipuhelin

Esimiehen käskyn vaikutus tuomitsemiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ainoastaan sotilaisiin voidaan soveltaa esimiehen käskyä koskevaa rangaistusta, joka sijaitsee rikoslain sotilasrikoksia koskevassa luvussa. Esimieheltään rikokseen johtaneen käskyn saanut alainen voidaan tuomita vain, mikäli hän käsitti, että käskyä noudattamalla hän toimisi lakia tai virka- tai palvelusvelvollisuutta vastaan. Toinen vaihtoehto käskyä suorittavan sotilaan tuomitsemiselle on, mikäli sotilaan olisi pitänyt ymmärtää käskyn noudattamiseen johtavan teon olevan oikeudenvastainen, kun otetaan huomioon käsketyn teon lainvastaisuuden ilmeisyys. Vain mikäli teko olisi tapahtunut olosuhteissa, joissa käskynalaiselta ei voitu kohtuudella edellyttää käskyn täyttämättä jättämistä, teon tekevä sotilas voi olla rangaistusvastuusta vapaa.

Tämä asettaa sotilaan tavallaan puun ja kuoren väliin siten, että käskyn noudattaminen saattaisi aiheuttaa rikosoikeudellisen vastuun syntymisen, kun taas käskyn noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa kurinpidollisia toimia sotilasorganisaation sisällä esimiehen käskyn noudattamatta jättämiseksi. Tällaisessa tilanteessa oikea tapa toimia olisi olla yhteydessä esimiehen esimieheen, mikäli tekoon johtava käsky olisi ilmeisen oikeudenvastainen.

Sotilastehtävissä asiat voivat edetä vauhdikkaasti, jolloin voidaan katsoa, ettei käskynalaiselta ole voitu kohtuudella edellyttää käskyn täyttämättä jättämistä. Näissä tapauksissa kynnys on madallettu siten, että vain ilmeisen oikeudenvastaiset teot ovat rangaistavia, riippuen olosuhteista.

Rangaistus määräytyy teon perusteella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]