Minilex - Lakipuhelin

Enemmistöperiaate osakeyhtiössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Enemmistöperiaatetta noudatettaessa päätösten tekemiseen ei tarvita yksimielisyyttä eli sitä, että jokainen äänivaltainen osakas kannattaa päätöstä, vaan osakkaiden enemmistö riittää. Vähämerkityksisiä päätöksiä voidaan tehdä myös osakeyhtiön hallituksessa, missä myös noudatetaan enemmistöperiaatetta jollei yhtiöjärjestyksestä muuta johdu. Enemmistöperiaate mahdollistaa suuremman osakasmäärän osakeyhtiöissä kuin yksimielisyyteen perustuva järjestelmä, jossa päätösten teko suurella osakasmäärällä olisi käytännössä mahdotonta; yksikin osakas pystyisi estämään muiden kannattaman päätöksen.

Enemmistöperiaatetta voidaan noudattaa kahdella eri tavalla. Nämä ovat ”euro ja ääni” –periaate ja ”jäsen ja ääni” –periaate. Osakeyhtiöissä noudatetaan yleensä ”euro ja ääni” –periaatetta, tai paremminkin ”osake ja ääni” –periaatetta, ja näin ollen osakkaan äänivalta lisääntyy ja vähenee yleensä samassa suhteessa kuin hänen omistamiensa osakkeiden määrä.

”Osake ja ääni” –periaate on sijoittajalle edullinen siten, että sijoittaja saa osakeyhtiössä vaikutusvaltaa sijoituksensa suhteessa. Sijoittaminen on lähtökohtaisesti riskialtista, mutta lisää sijoittaessaan sijoittaja saa myös lisää äänivaltaa, mitä hän voi käyttää riskien hallitsemiseen ja rajoittamiseen. Paljon osakkeita omistava osakas luonnollisesti kärsii suuremmat tappiot osakkeiden arvon romahtaessa tai osakeyhtiön ajautuessa konkurssiin. Kun sijoittajat näin ollen kantavat itse kustannukset päätöksistään ja pyrkivät välttämään tappiollisia toimia, voitaisiin ”euro ja ääni” –periaatteen väittää olevan myös kansantaloudellisesti järkevä.

”Osake ja ääni” –periaatteesta voidaan monin tavoin poiketa yhtiöjärjestyksessä. Kun halutaan esimerkiksi osakeannilla kasvattaa osakeyhtiön pääomaa, on tavallista laskea liikkeelle osakesarjoja, jotka oikeuttavat osinkoon mutta eivät anna äänivaltaa, tai jotka antavat vähemmän äänivaltaa kuin yhtiön  ”tavallinen” osake. Tällöin osakeyhtiön päätösvaltasuhteet eivät muutu, tai ne muuttuvat vain vähän. Mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole poikettu "osake ja ääni" –periaatteesta, on päätökset osakeyhtiölain mukaan tehtävä äänten enemmistöllä. Lisää tietoa enemmistöperiaatteesta saat soittamalla lakipuhelimeen.

 

Yhteenveto

 

  • Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Päätökset tehdään annettujen äänten enemmistöllä, jollei tässä laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin
  • Enemmistöperiaatetta voidaan noudattaa kahdella eri tavalla. Nämä ovat ”euro ja ääni” –periaate ja ”jäsen ja ääni” –periaate.
  • ”Osake ja ääni” –periaate on sijoittajalle edullinen siten, että sijoittaja saa osakeyhtiössä vaikutusvaltaa sijoituksensa suhteessa.

 

Summary in English

 

  •  Shareholders exercise their decision-making power at the general meeting. Decisions are made by a majority of the votes cast, unless otherwise stipulated in this law or in the articles of association
  • The majority principle can be followed in two different ways. These are the "euro and vote" principle and the "member and vote" principle.
  • The "share and vote" principle is advantageous for the investor in that the investor gains influence in the limited company in proportion to his investment.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Milloin yhtiökokous yleensä pidetään?

Yhtiökokous pidetään yleensä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

 

Aiheesta muualla 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]