Minilex - Lakipuhelin

Eläimen vartioimatta jättäminen voi olla vaaraksi ihmisille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eläimen omistaja, tai siitä muuten vastuussa oleva henkilö (haltija), on vastuussa eläimestä ja sen toiminnasta. Mikäli tällainen henkilö tietää eläimen olevan ihmisille vaarallinen ja jättää sen asianmukaisesti vartioimatta tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta, voidaan henkilö tuomita eläimen vartioimatta jättämisestä.

Kyseisessä säännöksessä on muutama seikka, joiden täytyy täyttyä, jotta henkilö voidaan asettaa rangaistusvastuuseen. Ensinnäkin eläimen tulee olla siten vaarallinen, että myös vastuussa oleva on tietoinen eläimen vaarallisuudesta. Pelkkä ulkopuolisen havainta eläimen vaarallisuudesta ei riitä tällöin. Lisäksi vaarallisuuden tulee kohdistua ihmisiin, eikä muihin eläimiin. Toisena seikkana eläimen asianmukainen vartioiminen tulee olla laiminlyöty. Asianmukaisella tarkoitetaan eläimeen kohdistuvaa asianmukaisuutta. Eli suurelle koiralle ei riitä liian matala aitaus. Lisäksi tämä asianmukaisen vartioimatta jättämisen tulee olla tahallista tai törkeää huolimattomuutta.

Säännös ei vaadi konkreettista hyökkäystä ihmistä kohtaan, esimerkiksi puremajälkiä, vaan säännöksen edellytysten perusteella voidaan puuttua jo vaaraa ja aiheellista pelkoa aiheuttavan eläimen riittämättömään vartiointiin.

Rangaistuksena voidaan tuomita vain sakkoa. Mikäli tuomioistuin katsoo eläimen vaarallisuuden kannalta perustelluksi lopettamisen, on tuomioistuimella valtuus määrätä eläin tapettavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]