Minilex - Lakipuhelin

Avoin yhtiö ja yhtiömiehen eroaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimessa yhtiössä vähintään kaksi yhtiömiestä harjoittaa yhtiösopimuksen perusteella yhdessä elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoimen yhtiön yhtiömiehet vastaavat yhtiön velvoitteista niiden täyteen määrään niin kuin omasta velastaan. Lähtökohtaisesti yhtiömies vastaa niistä yhtiön veloista joita yhtiöllä oli yhtiömiehen liittyessä siihen. Tämän lisäksi yhtiömies vastaa tietysti myös niistä veloista, jotka yhtiö teki yhtiömiehen yhtiössä toimimisen aikana.

Yhtiömiehen eroaminen avoimesta yhtiöstä aiheuttaa erilaisia seurauksia sekä yhtiömiehen että avoimen yhtiön velvoitteisiin. Yhtiömiehen eroamisesta ei ole säädetty laissa suoraan. Yhtiömies voi erota yhtiöstä oman harkintansa mukaan, mutta yhtiömiehet voivat sopia keskenään myös siitä, että eroaminen voi tapahtua vain tiettyjen edellytysten täyttyessä taikka siitä, että yhtiömiehellä on tietyissä tapauksissa eroamisvelvollisuus. Avointa yhtiötä koskeva sääntely on siten pitkälti tahdonvaltaista ja yhtiömiesten kesken sovittavissa. Yhtiömiehelle kuuluva itsenäinen yhtiön edustamis- ja hallinnoimisoikeus päättyy kuitenkin yhtiömiehen erotessa yhtiöstä. Yhtiömiehen velkavastuu ei kuitenkaan välttämättä pääty eroamishetkellä.

Yhtiömies on vastuussa yhtiöstä eroamisensa jälkeen syntyneestä velvoitteesta, jollei velkoja tiennyt, että yhtiömies oli eronnut yhtiöstä ennen velvoitteen syntymistä. Tällaisessa tilanteessa velkoja voi siis vaatia yhtiömieheltä sellaisen velan maksamista, joka on todellisuudessa syntynyt hänen eroamisensa jälkeen.

Yhtiömiehen vastuun kannalta keskeistä on se, onko yhtiömiehen eroamisesta tehty merkintää kaupparekisteriin ja onko se kuulutettu. Yhtiömiehen vastuu päättyy siihen, kun hänen eronsa avoimesta yhtiöstä on merkitty kaupparekisteriin ja merkintä on kuulutettu. Tämän jälkeen yhtiömies ei voi olla enää vastuussa sellaisista yhtiön velvoitteista, jotka ovat syntyneet kaupparekisterimerkinnän ja kuulutuksen jälkeen. Sillä, tiesikö velkoja tosiasiassa yhtiömiehen erosta, ei ole merkitystä.

Yhtiömies on kuitenkin kaupparekisterimerkinnän ja kuulutuksen jälkeenkin vielä vastuussa sellaisista yhtiön velvoitteista ja veloista, jotka ovat erääntyneet ennen kuin yhtiömies on vapautunut vastuustaan. Hän on siis edelleen vastuussa hallinta-aikanaan syntyneistä vastuista suhteessa yhtiön ulkopuolisiin tahoihin. Vastuu koskee kaikkia velvoitteita, eikä velvoitteiden syntymistavalla ole merkitystä. 

Yhtiömiehen eroamisen rekisteröinti on yhtiömiehen vastuun katkaisemisen lisäksi tärkeää myös yhtiön kannalta. Tämä on keskeistä siksi, ettei eronnut yhtiömies voi enää esiintyä yhtiömiehenä ja siten tehdä yhtiötä sitovia toimia eroamisensa jälkeen.

 

Yhteenveto

 

  • Yhtiömies voi erota yhtiöstä oman harkintansa mukaan.
  • Yhtiömiehet voivat myös sopia keskenään siitä, että eroaminen voi tapahtua vain tiettyjen edellytysten täyttyessä tai, että yhtiömiehellä on tietyissä tapauksissa eroamisvelvollisuus. 
  • Yhtiömiehen vastuu päättyy siihen, kun hänen eronsa avoimesta yhtiöstä on merkitty kaupparekisteriin ja merkintä on kuulutettu.
  • Yhtiömiehen eroamisen rekisteröinti on yhtiömiehen vastuun katkaisemisen lisäksi tärkeää myös yhtiön kannalta. Tämä on keskeistä siksi, ettei eronnut yhtiömies voi enää esiintyä yhtiömiehenä ja siten tehdä yhtiötä sitovia toimia eroamisensa jälkeen.

 

Summary in English

 

  •  A partner can resign from the company at his own discretion.
  • The partners can also agree among themselves that the resignation can only take place if certain conditions are met or that the partner has an obligation to resign in certain cases.
  • The partner's responsibility ends when his resignation from the company is entered in the trade register and the entry is announced.
  • The registration of the resignation of a partner is important for the company, in addition to terminating the liability of the partner.
    This is important because a resigned partner can no longer appear as a partner and thus take actions binding on the company after resigning.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Miten teen eroamisesta ilmoituksen kaupparekisteriin?

Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti YTJ- palvelussa. Tarvitset tähän suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

 

Aiheesta lisää

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]