Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön perustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rekisteröiminen

Avoin yhtiö on yhtiömuoto, jossa kaksi tai useampi harjoittaa yhtiösopimuksen perusteella yhdessä elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoin yhtiö syntyy rekisteröimisellä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään kaupparekisteriin. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta. Rekisteri-iloitusta kutsutaan perusilmoitukseksi. Perusilmoitus tehdään kaupparekisteriin erityisesti sitä varten laaditulla perustamisilmoituslomakkeella. Jos rekisteröintiä ei suoriteta määräajassa, avoimen yhtiön perustaminen raukeaa ja tällöin yhtiötä ei synny.

Ennen rekisteröintiä kaupparekisteriin avoin yhtiö ei voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia tai olla asianosaisena tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa. Yhtiön rekisteröiminen kuitenkin synnyttää sille oikeushenkilöllisyyden, jonka jälkeen yhtiön on mahdollista hankkia edellä mainittuja oikeuksia, sitoumuksia ja asianosaisasema.

Yhtiösopimus

Yhtiösopimus on yhtiömiesten, eli yhtiön omistajien välinen sopimus yhtiön toimintaan ja sen asioiden hoitamiseen liittyvistä periaatteista ja säännöistä. Se on periaatteessa vapaamuotoinen, mutta sen tulee sisältää aina tietyt laissa määritellyt seikat. Lain mukaan yhtiösopimuksen tulee sisältää vähintään yhtiön toiminimi, kotipaikkana oleva Suomen kunta, toimiala sekä yhtiömiehet. Myös mistä tahansa muusta on mahdollista sopia sopimusvapauden nojalla. Usein sovitaan pakollisten seikkojen lisäksi esimerkiksi yhtiömiesten yhtiöpanoksista.

Tavallisimmin yhtiösopimus tehdään kirjallisena, mutta myös suullinen sopimus on yhtälailla sitova. Perusilmoitukseen kuitenkin tarvitaan aina kirjallinen yhtiösopimus, joten suullisestakin sopimuksesta tulee viimeistään silloin tehdä kirjallinen versio. Tällä perusteella yhtiösopimus on suositeltavaa tehdä suoraan kirjallisena.

Käytännön toimet

Avoimen yhtiön perustaminen etenee käytännössä siten, että yhtiömiehet sopivat ensin avoimen yhtiön perustamisesta, harjoitettavasta toiminnasta, sijoituksista yhtiöön sekä muista vastaavista toiminnan ehdoista. Tämän jälkeen laaditaan kirjallinen yhtiösopimus ja viimeiseksi ilmoitetaan yhtiö rekisteröitäväksi kaupparekisteriin. Yritys tulee myös rekisteröidä kaupparekisteriin verotuksellisista syistä. Elinkeinon harjoittaminen ilman yhtiötunnusta eli Y-tunnusta ei käytännössä onnistu, joten periaatteessa voinee sanoa, että yhtiön rekisteröinti on välttämättömyys. Avoimen yhtiön perustaminen ei ole onneksi käytännössä kovinkaan vaikeaa. Eniten oikeudellista ymmärrystä vaatinee itse yhtiösopimuksen laatiminen, varsinkin jos yhtiömiehet haluavat sen poikkeavan standardimuotoisesta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]