Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön toiminimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimessa yhtiössä kaksi tai useampia harjoittavat yhdessä yhtiösopimuksen perusteella elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoimella yhtiöllä on oltava toiminimi. Tämä on edellytys sille, että yhtiö voidaan merkitä kaupparekisteriin. Toiminimellä siis tarkoitetaan kaikessa lyhykäisyydessään yhtiön nimeä eli sitä nimeä, jolla yhtiö markkinoi palveluitaan ja tekee sitoumuksiaan. Nimi yhdistettynä yrityskohtaiseen yritystunnukseen, eli Y-tunnukseen muodostaakin tavallaan yhtiön "henkilötiedot".

Avoimen yhtiön tulee ilmoittaa toiminimensä Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) ylläpitämään kaupparekisteriin. Toiminimi on käytännössä vapaasti määritettävissä, mutta muutamia ohjaavia rajoituksia kuitenkin on. Patentti- ja rekisterihallitus tarkastaa avoimen yhtiön toiminimestä:

  1. Yhtiömuodon tunnuksen tunnistettavuuden
  2. Sukunimien käytön
  3. Yksilöitävyyden
  4. Erottuvuuden
  5. Sekoitettavuuden
  6. Muut tarpeelliset seikat

Yhtiömuodon tunnus

Ensinnäkin yhtiön yhtiömuoto tulee olla tunnistettavissa jo sen toiminimestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että avoimen yhtiön toiminimeen on liitettävä sanat ”Avoin yhtiö”, taikka vastaava lyhennys ”Ay”.

Sukunimien käyttö

Toiseksi avoimen yhtiön toiminimessä voi olla yhtiömiehen sukunimi, mutta muun henkilön sukunimen käyttäminen ei ole sallittua ilman asianmukaista suostumusta. Sallittua ei ole myöskään erityisesti suojatun sukunimen käyttäminen ilman suostumusta. Vaikka sukunimien käyttöä rajoitetaan, etunimiä voi kuitenkin käyttää vapaasti, vaikka avoimessa yhtiössä ei olisi vastaavan etunimen omaavaa yhtiömiestä.

Yksilöitävyys ja erottuvuus

Toiminimen yksilöitävyys ja erottuvuus ovat tärkeitä siksi, että yksilöimättömiä tai erottumattomia toiminimiä ei voida rekisteröidä kaupparekisteriin. Erottuva nimi poikkeaa selvästi jo rekisteröidyistä toiminimistä. Yksilöitävä toiminimi taas selkeästi yksilöi haltijansa yrityksen. Nämä seikat PRH tarkastaa ennen toiminimen rekisteröimistä.

Sekoitettavuus

Sekoitettavuus tarkoittaa sitä, että toiminimi voi sekoittua samalla alalla jo olemassa olevaan, toisella toimijalla käytössään olevaan toiminimeen. Sekoitettavuudessa otetaan huomioon useat seikat, kuten nimen ulkoasu, ääntämys ja se nimitys, jota ihmiset todellisuudessa käyttävät yrityksestä puhuessaan. Sekoitettavuus on este toiminimen rekisteröimiselle.

Muut tarpeelliset seikat

Muita tarpeellisia tarkastettavia seikkoja ovat mahdollinen harhaanjohtavuus taikka hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastaisuus. Toiminimi ei saa olla omiaan johtamaan yleisöä harhaan, eikä toiminimi saa viitata esimerkiksi lainvastaiseen toimintaan tai kirosanoihin.

Toiminimessä ei saa ilman asianmukaista suostumusta käyttää taiteilijanimiä tai taideteosten nimiä. Kiellettyä on myös käyttää suojattua valtakunnallista tai kansainvälistä nimitystä tai nimen lyhennystä sekä sellaista ilmausta, joka voidaan käsittää säätiön tai yhdistyksen tai muun sellaisen yhteisön nimeksi. Tällaisten ilmausten käyttö tarkastetaan muiden seikkojen yhteydessä.

Epävarmuus toiminimen sopivuudesta

Mikäli yhtiömiehet haluavat rekisteröidä nimen, jonka rekisteröitävyyden suhteen on epäilyksiä, on suositeltavaa varautua joko toissijaisilla nimiehdotuksilla tai sitten olla yhteydessä lakimieheen ja tiedustella tämän mielipidettä siitä, voisiko toiminimi mennä läpi esimerkiksi valituksen kautta. Helpoimmalla toki pääsee, jos valitsee ongelmattoman toiminimen.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]