Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön perustamissopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pakollinen yhtiösopimus

Avoin yhtiö perustetaan rekisteröimällä se kaupparekisteriin. Rekisteröinti tehdään erityisellä perusilmoituksella, jonka liitteeksi tarvitaan yhtiösopimus. Yhtiösopimus on yhtiömiesten, eli yhtiön omistajien välinen sopimus yhtiön toimintaan ja sen asioiden hoitamiseen liittyvistä periaatteista ja säännöistä. Yhtiösopimus voi olla joko suullinen tai kirjallinen. Yhtiösopimuksen tekeminen kirjallisena on kuitenkin suositeltavaa, koska tällöin on ongelmatilanteessa helpompaa varmistua siitä, mitä oikeasti on sovittu. Lisäksi rekisteröintiä varten tarvitaan yhtiösopimus kirjallisena.

Vaikka yhtiösopimus on periaatteessa vapaamuotoinen sopimus, täytyy se kuitenkin käytännössä edellä mainituilla perusteilla laatia kirjallisessa muodossa. Vapaamuotoisuudesta huolimatta yhtiösopimukseen tulee lisäksi sisällyttää vähintään tietyt lain vaatimat tiedot. Lain mukaan yhtiösopimuksen tulee sisältää vähintään yhtiön toiminimi, kotipaikkana oleva Suomen kunta, toimiala sekä yhtiömiehet. Myös muista asioista on mahdollista sopia sopimusvapauden nojalla. Usein sovitaan pakollisten seikkojen lisäksi esimerkiksi yhtiömiesten yhtiöpanoksista.

Vaikka avoimen yhtiön yhtiösopimuksessa voidaan lähtökohtaisesti sopia asioista vapaasti, tietyt asiat ovat kuitenkin lain tasolla pakottavasti säädettyjä eikä niistä voida sopimusvapauteen vedoten poiketa. Näitä asioita ovat muun muassa oikeus irtisanoa yhtiösopimus sekä oikeus sovitella kohtuutonta sopimusta.

Vapaaehtoinen osakassopimus

Yhtiömiesten keskinäisten suhteiden tarkentamiseksi voidaan yhtiösopimuksen lisäksi laatia erillinen osakassopimus. Osakassopimuksessa on osittain mahdollista sopia toisin pakottavista yhtiösopimuksen määräyksistä. On kuitenkin painotettava, että huolimatta mahdollisesta osakassopimuksesta, tulee yhtiömiesten silti allekirjoittaa vähimmäismääräykset sisältävä yhtiösopimus. Vaikka näin osakassopimuksella toisin sopimalla ei voida saada aikaan yhtiöoikeudellista vaikutusta, on kuitenkin mahdollista, että erilaisia sopimussakkoja käyttämällä saadaan silti aikaan sopimuksen toivottu vaikutus. Yhtiöoikeudellinen vaikutus tarkoittaa sitä, että jos oikeutta irtisanoa yhtiösopimus rajoitetaan muulla osakkaiden välisellä sopimuksella ja yhtiömies rikkoo tämän sopimuksen, niin häntä ei voida velvoittaa lähtökohtaisesti vahingonkorvaukseen, mutta hän saattaa silti tulla sidotuksi osakassopimukseen ja siihen liittyvään kiinteämääräiseen sanktioon. On huomattava, että kysymys ei ole oikeudellisesti yksiselitteinen, joten varmaa sitovuutta tuomioistuimessa ei osakassopimuksella välttämättä ole niiltä osin kuin se on yhtiösopimuksen kanssa ristiriitainen.

Kysy tarvittaessa apua!

Avoimen yhtiön perustaminen ei ole vaikeaa, mutta asiaan perehtymätön voi hyvinkin eksyä sopimusviidakkoon ja saada aikaan toimimattoman kokonaisuuden. Varsinkin suunniteltaessa räätälöidympää sopimuskokonaisuutta, voi asiantunteva apu olla tarpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]