Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokoukseen osallistuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakkeenomistajan osallistumisoikeus yhtiökokoukseen

Jokaisella asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Osakkeenomistajan on oltava merkittynä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin.

Osakkeenomistaja voi osallistua yhtiökokoukseen valtuuttamansa henkilön välityksellä. Valtuuttaminen tapahtuu päivätyllä valtakirjalla, joka valtuutetun on esitettävä. Valtuutuksen voidaan osoittaa myös muulla luotettavalla tavalla. Valtakirja on pääsääntöisesti selkein tapa valtuutuksen todentamiseen. Valtuutus koskee vain yhtä yhtiökokousta, ellei valtakirjassa ole toisin määrätty.  Osakkeenomistajalla ja valtuutetulla saa olla yhtiökokouksessa avustaja.

Osakkeenomistajalla on oikeus käyttää yhtiökokouksessa puhevaltaa sekä tehdä kokoukselle ehdotuksia ja luonnollisesti oikeus osallistua päätöksentekoon. Keskeinen osakkeenomistajan oikeus on oikeus esittää tarkentavia kysymyksiä yhtiökokouksessa käsiteltävästä asiasta asunto-osakeyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle.

Oikeushenkilöä edustaa yhtiökokouksessa oikeushenkilön lakimääräinen edustaja. Vajaavaltaista, eli henkilöä jonka oikeustoimikelpoisuutta on rajoitettu, edustaa hänen edunvalvojansa. 

Hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus olla läsnä yhtiökokouksessa. Tästä läsnäolo-oikeudesta yhtiökokous voi yksittäistapauksessa päättää toisin. Tilintarkastajalla ja toiminnantarkastajalla on oikeus olla läsnä yhtiökokouksessa tehtäviinsä liittyviä asioita käsiteltäessä tai jos se muuten on tarpeen. Yhtiökokous voi sallia myös muiden henkilöiden läsnäolon.

Asukkaan osallistumisoikeus

Asukkailla, eli vuokralaisilla, on joissain tilanteissa oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Jos asunto-osakeyhtiössä on vähintään viisi huoneistoa, joilla on eri omistajat, on vuokralaisilla oikeus osallistua yhtiökokouksiin, joissa käsitellään seuraavia asioita:

  • yhtiössä noudatettavat järjestyssäännöt
  • yhteisten tilojen käyttö
  • kunnossapito- ja muutostyöt, jotka vaikuttavat olennaisesti vuokralaisen huoneiston tai yhteisten tilojen käyttöön

Edellä mainituissa asioissa vuokralaisella on oikeus puhevallan käyttöön yhtiökokouksessa. Vuokralaisella on vastaava oikeus kuin osakkeenomistajalla käyttää valtuutettua tai avustajaa. Lisäksi vuokralaisella on oikeus saattaa edellä mainittuja tilanteita koskevat asiat yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Yhtiökokouksesta, jossa käsitellään vuokralaiselle osallistumisoikeuden antavaa asiaa, on ilmoitettava näkyvästi yhtiön rakennuksessa, esimerkiksi ilmoitustaululla tai toimitettava ilmoitus yhtiökokouksesta huoneistoihin.

Tämä on yleisesitys lain asettamista vaatimuksista ja antamista oikeuksista liittyen asunto-osakeyhtiön yhtiökokoukseen osallistumiseen.

Yhteenveto

  • Osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen, mutta tämä vaatii sen, että osakkeenomistaja on merkitty osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin.
  • Yhtiökokoukseen on mahdollista osallistua myös valtuuttamansa henkilön välityksellä. Valtuuttaminen tehdään valtakirjan avulla, jonka valtuutettu esittää. Valtuutus voidaan osoittaa myös muulla luotettavalla tavalla.
  • Yhtiökokouksessa osakkeenomistajalla tai hänen valtuuttamalla henkilöllä saa olla avustaja.
  • Osakkeenomistaja saa käyttää puhevaltaa ja osallistua päätöksentekoon yhtiökokouksessa.
  • Yhtiökokouksessa oikeushenkilöä edustaa sen lakimääräinen edustaja ja vajaavaltaista edustaa hänen edunvalvojansa.
  • Isännöitsijällä ja hallituksen jäsenellä on oikeus olla läsnä yhtiökokouksessa, mutta tästä yhtiökokous voi yksittäistapauksessa päättää toisin.
  • Toiminnantarkastaja ja tilintarkastaja saavat olla läsnä yhtiökokouksessa, kun niiden tehtäviin liittyviä asioita käsitellään tai muuten jos se on tarpeellista.
  • Vuokralaisilla on tietyissä tilanteissa oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Näissä tilanteissa vuokralainen saa myös käyttää avustajaa tai valtuutettua. Hän voi myös saattaa näitä tiettyjä tilanteita koskevat asiat yhtiökokouksen käsiteltäväksi. 
  • Jos vuokralaisella on osallistumisoikeus yhtiökokoukseen siitä tulee ilmoittaa näkyvästi yhtiön rakennuksessa.

Summary in English

  • A shareholder has the right to participate in the General Meeting, but this requires that the shareholder is entered in the share register or the register of condominiums.
  • It is also possible to participate in the general meeting through an authorized person. Authorization is done by proxy, and this is presented by the authorized person. The authorization can also be demonstrated in another reliable way.
  • At a general meeting, a shareholder or a person authorised by the shareholder may have an assistant.
  • A shareholder may use the right to speak and participate in decision-making at a general meeting.
  • At the general meeting, the legal person is represented by its statutory representative and the incompetent person is represented by his or her trustee.
  • The property manager and a member of the board of birectors have the right to be present at the general meeting, but the general meeting may decide otherwise in an individual case.
  • The Operations inspector and the auditor may be present at the general meeting when matters related to their duties are discussed or otherwise if necessary.
  • In certain situations, tenants have the right to participate in the general meeting. In these situations, the tenant may also use an assistant or authorized person. He may also refer matters concerning these particular situations to the general meeting. 
  • If the tenant has the right to participate in the General Meeting, it must be prominently announced in the building of the housing company.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voidaanko yhtiönkokouksessa päätettävistä asioista päättää ilman kokousta?

Jos osakkeenomistajat ovat yksimielisiä tietyssä asiassa, ne voivat päättää siitä pitämättä yhtiökokousta, vaikka asiasta kuuluisi päättää yhtiökokouksessa.

2. Voiko yhtiökokous päättää asiasta joka kuuluu muulle taholle?

Yhtiökokous voi päättää asiasta joka kuuluu hallituksen tai isännöitsijän toimivaltaan, jos yhtiöjärjestyksessä määrätään niin eikä laissa erikseen määrätä siitä.

3. Missä yhtiökokous pidetään?

Yleensä yhtiökokous täytyy pitää yhtiön kotipaikassa, paitsi jos yhtiöjärjestyksessä määrätään tästä toisin. Erittäin painavasta syystä yhtiökokous on mahdollista pitää toisella paikkakunnalla.

Aiheesta muualla​​

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]