Minilex - Lakipuhelin

Asunto-osakeyhtiön hallitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtävät ja toimivalta

Lain mukaan asunto-osakeyhtiöllä on oltava hallitus. Hallituksen tehtävänä on yhtiön yleisestä hallinnosta huolehtiminen sekä kiinteistön ja rakennusten kunnossapidon järjestäminen. Hallituksen vastuulla on lisäksi yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan asianmukainen järjestäminen. Asunto-osakeyhtiön hallituksen on toimittava huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti.

Hallituksen tehtäviin vaikuttaa esimerkiksi asunto-osakeyhtiön koko ja se onko yhtiöllä isännöitsijää. Mikäli yhtiöllä ei ole isännöitsijää, kuuluvat isännöitsijän tehtävät, eli niin sanotun päivittäisen hallinnon hoitaminen hallitukselle. Asunto-osakeyhtiön hallituksella ei ole vastaavaa yleistoimivaltaa kuin osakeyhtiön hallituksella. Yhtiökokouksella on valta päättää asioista, joita ei ole osoitettu laissa muille yhtiön elimille, tämä tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiön hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen vaikutukseltaan olennaisiin tai laajakantoisiin toimiin.

Hallituksen päätöksenteko

Asunto-osakeyhtiön hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on yli puolet hallituksen jäsenistä, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä suuremmasta vaadittavasta osuudesta. Esteellisten jäsenten ei katsota olevan kokouksessa paikalla kun tehdään päätöstä, jota esteellisyys koskee.  Kaikille hallituksen jäsenille on varattava mahdollisuuksien salliessa tilaisuus osallistua asian käsittelyyn. Kokousta pitämättä tehty päätös on kirjattava, allekirjoitettava sekä numeroitava samalla tavalla kuin kokouspöytäkirja.

Lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiön hallitus tekee päätökset enemmistöpäätöksinä. Yhtiöjärjestyksessä voidaan edellyttää myös määräenemmistöä.  Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni on ratkaiseva.

Päätös voi olla päätösmenettelyssä tapahtuneen virheen, lain tai yhtiöjärjestyksen määräysten vastaisuuden vuoksi pätemätön.

Hallituksen jäsenen esteellisyys

Hallituksen jäsen on lain mukaan esteellinen seuraavien asioiden käsittelyä koskevissa tilanteissa:

  • yhtiön ja hallituksen jäsenen välinen sopimus tai muu oikeustoimi
  • hallituksen jäsenen hallinnassa olevan huoneiston uudistaminen, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen uudistamisesta
  • hallituksen jäsenen huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan
  • yhtiön ja kolmannen välinen asia, jos hallituksen jäsenellä on sen myötä eturistiriita yhtiön kanssa

Hallituksen kokous

Asunto-osakeyhtiön hallituksen koolle kutsumisesta vastaa sen puheenjohtaja. Hallitus kokoontuu tarvittaessa. Kokous on kutsuttava koolle myös silloin, kun hallituksen jäsen tai isännöitsijä sitä vaatii. Mikäli hallituksen puheenjohtaja ei kutsu vaadittaessa kokousta koolle, kokouksen voi kutsua koolle myös hallituksen jäsen, jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä hyväksyy sen. Isännöitsijällä on oikeus tällaisessa tapauksessa kutsua kokous koolle yksin. Jos puheenjohtajaa ei ole valittu, hallituksen kokouksen voi kutsua koolle hallituksen jäsen tai isännöitsijä.

Hallitus päättää läsnäolo-oikeudesta hallituksen kokouksissa, ellei asiasta ole yhtiöjärjestyksessä toisin määrätty. Isännöitsijällä, joka ei ole samalla yhtiön hallituksen jäsen, on lähtökohtaisesti läsnäolo-oikeus ja puheoikeus hallituksen kokouksissa, mikäli hallitus ei ole asiasta toisin päättänyt.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen kokouksesta on lain mukaan laadittava pöytäkirja. Kokouksen pöytäkirjan allekirjoittaa puheenjohtaja. Jos hallituksessa on useita jäseniä, lisäksi vähintään yhden hallituksen jäsenistä tai läsnäolleen isännöitsijän on allekirjoitettava pöytäkirja. Isännöitsijällä ja hallituksen jäsenellä on oikeus saada eriävä mielipiteensä pöytäkirjatuksi. Pöytäkirjat on säilytettävä huolellisesti ja luotettavalla tavalla sekä numeroitava juoksevasti.

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalla on tiedonsaantioikeus yhtiön hallituksen päätöksistä, jotka koskevat osakkeiden antamia oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkeenomistajaan. Tiedot on pyydettäessä annettava kirjallisessa muodossa.

Yhtiöjärjestyksen nojalla tai muuten yksittäistapauksessa asunto-osakeyhtiön hallitus voi tehdä päätöksen isännöitsijän yleisiin tehtäviin kuuluvassa asiassa. Hallitus voi siirtää omiin tai isännöitsijän yleisiin tehtäviin kuuluvan asian yhtiökokoukselle päätettäväksi.

Hallituksen vastuu

Hallituksen tehtäviä ovat yhtiön yleisestä hallinnosta huolehtiminen sekä kiinteistön ja rakennusten kunnossapidon järjestäminen. Hallituksen vastuulla on lisäksi yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan asianmukainen järjestäminen. Asunto-osakeyhtiön hallituksen on toimittava huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti. Hallitus ei yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisesti saa tehdä sellaista päätöstä, joka on omiaan antamaan epäoikeutettua etua osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle yhtiön tai osakkeenomistajan kustannuksella.

Päätökset, jotka ovat perustuneet riittävään selvitykseen ja harkintaan ja jotka myöhemmin osoittautuvat yhtiölle epäedullisiksi, eivät ole huolellisuusvelvoitteen vastaisia.

Yhtiökokous päättää vastuuvapauden antamisesta yhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle.

Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän vahingonkorvausvelvollisuus

Lain mukaan asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsen ja isännöitsijä on vahingonkorvausvelvollinen vahingosta, jonka hän on tehtävää hoitaessaan huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.

Lisäksi hallituksen jäsen ja isännöitsijä on korvausvelvollinen vahingosta, jonka hän muulla tavalla on toimessaan tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla asunto-osakeyhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Näissä tapauksissa vahingon aiheuttaneen on osoitettava toimineensa huolellisesti, jotta hänen ei katsota aiheuttaneen vahinkoa huolimattomuudellaan.

Hallituksen jäsenen korvausvastuu voi myös syntyä laiminlyönnistä, kuten eräässä korkeimman oikeuden ratkaisussa kävi jäälohkareen pudottua katolta rakennuksessa asioineen päälle.

 

Yhteenveto

  • Asunto-osakeyhtiöllä on oltava hallitus, jonka tehtävänä on kiinteistön ylläpitäminen sekä yleinen hallinto.
  • Hallituksen tehtävät ovat riippuvaisia muista elementeistä, kuten asunto-osakeyhtiön koosta. Jos yhtiöllä on isännöitsijä, ovat hallituksen tehtävät suppeammat. Ilman isännöitsijää olevassa yhtiössä päivittäiset hallintotehtävät ovat myös hallituksen vastuulla.
  • Hallituksen vastuulla on myös yhtiön kirjanpito sekä varainhoidon valvonnan asianmukainen järjestäminen.
  • Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on yli puolet jäsenistä, ellei yhtiöjärjestys toisin määrää.
  • Esteelliset jäsenet katsotaan poissaoleviksi.
  • Esimerkiksi yhtiön ja jäsenen välinen oikeustoimi tai hallituksen jäsenen huoneiston ottaminen yhtiön hallintaan, tekevät jäsenestä esteellisen.
  • Päätökset hallituksessa ovat lähtökohtaisesti enemmistöpäätöksiä. Äänten mennessä tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.
  •  Päätöksentekomennettelyä koskevan virheen vuoksi päätös on pätemätön.
  • Hallitus kokoontuu tarvittaessa ja hallituksen koolle kutsuminen on puheenjohtajan vastuulla. Kokouksen voi kutsua koolle myös joku hallituksen jäsenistä, enemmistön hallituksesta suostuessa tähän.
  • Isännöitsijällä on läsnäolo-oikeus ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.
  • Hallituksen kokouksista tulee laatia pöytäkirja, jonka allekirjoittaa puheenjohtaja sekä tilanteen vaatiessa jäsen. Pöytäkirjat tulee säilyttää.
  • Osakkeenomistajalla on oikeus pöytäkirjoihin ja päätöksiin kirjallisessa muodossa.
  • Hallituksen jäsen ja isännöitsijä saattavat olla vahingonkorvausvelvollisia, jos tehtävää on hoidettu huolellisuusvelvoitteen vastaisesti, joko tahallaan tai huolimattomasti. Korvausvastuu voi myös syntyä laiminlyönnistä.

 

Summary in English

  • The housing company must have a board whose task is to maintain the property and oversee general administration.
  • The responsibilities of the board depend on other elements, such as the size of the housing company. If the company has a property manager, the board's tasks are more limited. In a company without a property manager, the board is also responsible for daily administrative tasks.
  • The board is responsible for the company's bookkeeping and ensuring proper supervision of financial management.
  • The board is considered to have a quorum when more than half of the members are present, unless the articles of association provide otherwise.
  • Members who are disqualified are considered absent.
  • For example, a transaction between the company and a member or a board member taking a unit into the company's control would disqualify the member.
  • Decisions in the board are generally made by a majority vote. In the event of a tie, the chairman's vote decides.
  • A decision is invalid due to an error in the decision-making procedure.
  • The board meets as necessary, and it is the responsibility of the chairman to convene the meeting. A meeting can also be called by any board member with the consent of the majority of the board.
  • The property manager has the right to attend and speak at board meetings.
  • Minutes of the board meetings must be prepared, which are signed by the chairman and, if necessary, a member. The minutes must be kept.
  • Shareholders have the right to access the minutes and decisions in written form.
  • Board members and the property manager may be liable for damages if they have acted in breach of their duty of care, either intentionally or negligently. Liability for damages can also arise from negligence.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mistä asunto-osakeyhtiön hallitus vastaa?

Hallituksen vastuulla on asunto-osakeyhtiön ylläpito; taloudellinen puoli, velat jne. on hallituksen vastuulla. Jos asunto-osakeyhtiöllä ei ole isännöitsijää, vastuu päivittäisistä tehtävistä asuntoyhtiön kunnossapitoon jää hallitukselle.

2. Kuka voi liittyä taloyhtiön hallitukseen?

Taloyhtiön hallitukseen voi liittyä kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö, joka on täysvaltainen. Periaatteessa kaikki osakkeen omistajat voisivat olla hallituksessa. Puheenjohtaja valitaan hallituksen kesken.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]