Minilex - Lakipuhelin

Asunnon hallinnan luovutus käytetyn asunnon kaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asunnon kauppakirjaan olisi hyvä merkitä, milloin asunto on tarkoitus luovuttaa ostajalle eli milloin asunnon hallintaoikeus luovutetaan. Hallinnan siirtyminen tarkoittaa siis sitä, että ostaja saa kyseisen asunnon käyttöönsä. Myyjän tulee luovuttaa asunnon hallinta ja asunnon omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat ostajalle sovittuna ajankohtana. Osapuolet voivat sopia tapahtuvasta luovutusajankohdasta vapaasti.

Asunnon omistus- tai hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat tulee pääsääntöisesti luovuttaa ostajalle samaan aikaan kuin asunnon hallintakin, ellei toisin olla sovittu. Myyjän ei kuitenkaan tarvitse luovuttaa asunnon hallintaa eikä asunnon omistus- tai hallintaoikeutta koskevia asiakirjojakaan ennen kuin ostaja on maksanut kauppahinnan. Asia on kuitenkin toisin, jos osapuolet ovat sopineet, että kauppahinta tai osa siitä erääntyy maksettavaksi vasta myöhemmin. Sen varalta, että asuntoa ei luovuteta ostajan hallittavaksi luvattuna ajankohtana, osapuolet voivat sopia sopimussakosta.

Yhteenveto

  • Hallinnan siirtymisen avulla ostaja saa käyttöönsä kaupan kohteena olevan asunnon.
  • Pääsääntöisesti hallinta-ja omistusoikeuteen liittyvät asiakirjat pitää luovuttaa asunnon ostajalle hallinnan luovutuksen yhteydessä, mutta tästä voidaan sopia toisin.
  • Osapuolet voivat sopia sopimussakosta hallinnan luovutuksen turvaamiseksi.

Summary in English

  • The transfer of possession allows the buyer to have access to the apartment that is the subject of the transaction.
  • As a rule, documents relating to possession and ownership must be handed over to the buyer of the apartment in connection with the transfer of possession, but this may be agreed otherwise.
  • The parties may agree on a contractual fine to secure the handover of possession.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä, jos ostajan pitäisi maksaa kauppahinta sovittuna päivänä, mutta hän ei ole saannut tähän mennessä hallinta- ja omistusoikeutta osoittavia asiakirjoja?

Jos tällainen tilanne johtuu asunnon myyjän viivästyksestä, ostaja voi pidättäytä maksamasta kauppahintaa ennen kuin hän saa itselleen myyjältä tarvittavat hallinta- ja omistusoikeutta osoittavat asiakirjat. Ostaja voi toimia samalla tavalla myös silloin, kun kyse on itse asunnosta, jos tilanne johtuu myyjän viivästyksestä.

2. Mitä, jos ostaja ei ole maksanut kauppahintaa, mutta hän vaatii myyjältä asunnon luovutusta?

Tällaisessa tilanteessa ostajan tulisi maksaa kauppahinta ennen asunnon hallinnan tai siihen liittyvien asiakirjojen saamista itselleen, sillä asunnon myyjän ei tarvitse luovuttaa näitä ennen kuin hän on saannut kauppahinnan ostajalta. 

3. Kuka vastaa asunnosta johtuvista kustannuksista ennen hallinnan luovutusta?

Myyjä vastaa asuntoon liittyvistä kustannuksista ennen kuin hän luovuttaa asunnon hallinnan ostajalle. Ostajan on myös mahdollista saada asunto hallintaansa ennen asuntoon liittyvää kauppaa. Tällaisessa tilanteessa ostaja vastaa kustannuksista kaupantekoajankohdasta lähtien. Tästä voidaan kuitenkin sopia erilailla. Tilanteessa, missä hallinnan luovutus viivästyy ostajan puolelta, ostaja vastaa alunperin sovitusta ajankohdasta lähtien kustannuksista. 

Aiheesta muualla

 

    - Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


    Pyydä tarjous lakipalvelusta

     

    Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




    Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
    Minilex.fi-palveluun.


     


    Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

    Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

    Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

    • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
    • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
    • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

    Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

    Aiheeseen liittyvät artikkelit


     

    Selaa lakitietoa

     

    [chatbot]