Minilex - Lakipuhelin

Asunnon elinikäinen hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietyissä tilanteissa asunnon myynnin voi estää se, että asuntoon kohdistuu jollekin muulle kuin asunnon omistajalle kuuluva hallintaoikeus. Käytännössä elinikäinen hallintaoikeus voi olla leskellä tai henkilöllä, joka on saanut asunnon hallintaansa hallintaoikeustestamentilla. Hallintaoikeustestamentteja tehdään usein esim. avopuolison hyväksi.

Leskellä on lain mukaan oikeus pitää jäämistöä jakamattomana hallussaan, kun hänen puolisonsa kuolee. Kuolleen puolison rintaperilliset tai testamentinsaaja voivat kuitenkin vaatia, että perintö jaetaan lesken vielä eläessä, jolloin tämä leskelle kuuluva jakamattomuussuoja hieman pienenee. Leskellä on oikeus jakovaatimuksista huolimatta kuitenkin pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä tai muuta jäämistöön kuuluvaa kodiksi sopivaa asuntoa sekä tavanmukaista asuntoirtaimistoa. Edellytyksenä sille, että leski saa pitää asunnon hallinnassaan kuitenkin on, ettei lesken omaan varallisuuteen sisälly kodiksi sopivaa asuntoa. Tällä leskelle myönnetyllä hallintaoikeudella pyritään suojaamaan lesken asumista myös silloin, kun leski ei itse omista yhteisenä kotina käytettyä asuntoa. Leskelle kuuluva hallintaoikeus on käytännössä voimassa lesken loppuelämän ajan.

Joku on voinut saada elinikäisen hallintaoikeuden asuntoon myös testamentin perusteella. Hallintaoikeus- eli käyttöoikeustestamentilla testamentinsaajalle voidaan antaa elinikäinen käyttöoikeus asuntoon. Tällöin asunnon omistus menee perillisille tai testamentissa määrätylle henkilölle.

Mikäli asuntoon kohdistuu hallintaoikeus, eivät asunnon omistajat voi vapaasti määrätä asunnosta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät omistajat voi esimerkiksi myydä asuntoa. Mikäli asunnon omistajat, näissä tapauksissa yleensä perilliset, haluavat myydä asunnon, tulee heidän saada tähän suostumus hallintaoikeuden haltijalta. Tietyissä tilanteissa tuomioistuin voi kuitenkin myöntää luvan asunnon myyntiin, vaikka hallintaoikeuden haltija ei tähän olisi suostunutkaan. Tämä tulee kyseeseen lähinnä silloin, kun hallintaoikeus pysytetään voimassa myynnistä huolimatta.

Yhteenveto

  • Jos henkilöllä on hallintaoikeus asuntoon, se estää asunnon omistajaa myymästä asuntoa ilman tämän henkilön suostumusta.
  • Hallintaoikeus voidaan saada hallintaoikeustestamentin kautta tai hallintaoikeuden asuntoon voi saada myös leski, sillä hänellä on oikeus pitää hallinnassaan yhteisenä kotina käytettyä asuntoa.
  • Asunto on mahdollista myydä ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta, mutta tämän päättää tuomioistuin. Usein tällaisesta tilanteesta on kyse silloin, kun hallintaoikeus säilyy sen haltijalla asunnon myynnistä huolimatta. 

Summary in English

  • If a person has the right of possession of an apartment, it prevents the owner of the apartment from selling the apartment without that person's consent.
  • The right of possession can be obtained through a will of possession, or the right of possession can also be obtained by a widow, as he or she has the right to control the apartment used as a common home.
  • It is possible to sell the apartment without the consent of the holder of the right of possession, but this is decided by the court. This is often the case when the holder retains the right of possession despite the sale of the apartment.

 Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä eroa on omistusoikeudella ja hallintaoikeudella asuntoon?

Hallintaoikeus tarkoittaa sitä, että henkilöllä on oikeus käyttää kyseistä asuntoa, mutta omistusoikeus pitää sisällään määräysvallan asunnosta. Näiden kuuluessa eri henkilöille, määräysvaltaan kuuluu rajoituksia, sillä asuntoa ei voi esimerkiksi myydä ilman hallintaoikeuden haltijan suostumusta tähän.

2. Jos minulla on hallintaoikeus asuntoon, voinko luovuttaa tämän oikeuden asuntoon eteenpäin tai myydä hallintani alaisen asunnon?

Jos henkilöllä on hallintaoikeus asuntoon, mutta ei omistusoikeutta, hän ei saa myydä asuntoa tai antaa hallintaoikeutta toiselle.

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]